Premium

Trust Barometer: Nederlanders vertrouwen ngo's niet, maar hun werkgever des te meer

Jaarlijks onderzoek van Edelman laat zien dat innovatie en vernieuwingen een kloof slaan in samenlevingen.

Richard Edelman bij de bekendmaking van de Trust Barometer in 2024 in Davos
Foto: ANP, AP Photo, Markus Schreiber

Het was een dag van vertrouwen én geschaad vertrouwen voor ’s werelds grootste communicatiebureau Edelman. Op de dag dat het zijn jaarlijkse Trust Barometer lanceerde met het wereldwijd vertrouwen in overheid, bedrijven, media en ngo’s raakte het zelf in opspraak.

Edelman zou in 2022 een van de bureaus zijn die hebben gewerkt voor de Charles Koch Foundation, meldde The Guardian, dat zich baseert op uit Amerikaanse belastinggegevens. Het conservatieve Koch-netwerk is een van de krachten die twijfel zaaien over klimaatverandering.

Dat terwijl Edelman, dat in het verleden vaker onder vuur lag voor zijn werk voor de ‘fossiele industrie, plechtig had beloofd niet voor dit soort organisaties die climate change ontkennen te werken en ook volledige transparantie toezegde.

Het was een pijnlijk moment dat deze vertrouwenskwestie voor Edelman naar buiten kwam. Het bureau, dat het overigens het niet eens zegt te zijn met ‘het narratief’ dat het meewerkte aan klimaatontkenning, bracht namelijk ook zijn jaarlijkse geloofwaardigheidsonderzoek de Trust Barometer naar buiten. De timing lijkt niet geheel toevallig

Minste vertrouwen in VK, middenpositie NL

Voor de Trust-barometer zijn ruim 32.000 respondenten uit 28 landen ondervraagd over hun vertrouwen in de overheid, wetenschap, het bedrijfsleven en ngo’s.

Het Verenigd Koninkrijk (39) behoort volgens de Trust Index tot de minst landen met het laagste vertrouwen. Brexit heeft er flink ingehakt.

Ook in andere Europese grootmachten is er geen vertrouwensbasis Italië (50); Frankrijk (47) Duitsland (45). De VS scoort 46. Nederland doet het beter en scoort een middenpositie. Met een score van 56 is het twee punten omhooggegaan ten opzichte van vorig jaar.

trust index

Nederland: relatief veel vertrouwen overheid

De overheid (51 procent) wordt nu gewantrouwd in 17 van de 28 onderzochte landen, waaronder de VS (40 procent), Duitsland (42 procent) en het Verenigd Koninkrijk (30 procent, een daling van 7 punten). Nederland scoort het hoogst van de westerse landen, met 55 procent vertrouwen.

overheid

Nederlander vertrouwt de werkgever

Media (50 procent) blijven wereldwijd de minst vertrouwde instelling en worden gewantrouwd in 15 van de 28 landen, waaronder de VS (39 procent), Japan (33 procent) en het VK (31 procent, een daling van 6 punten). Nederland is met 55 procent de hoogste van de westerse landen.

Vertrouwen blijft lokaal, waarbij 'Mijn werkgever' (79 procent vertrouwen onder werknemers) opnieuw de meest vertrouwde instelling is en vertrouwd in elk onderzocht land, afgezien van Zuid-Korea (49 procent). Nederland scoort hier relatief hoog met een score van 87 procent.

werkgever
media

Nederland: weinig vertrouwen in ngo's 

Regeringsleiders (42 procent) behoren tot de minst vertrouwde maatschappelijke leiders, terwijl journalisten (49 procent) en ceo's (51 procent) slechts iets meer vertrouwd zijn. Wetenschappers (77 procent), leraren (74 procent), ‘mijn ceo’ (69 procent onder werknemers), burgers van ‘mijn land’ (63 procent) en ‘mijn buren’ (62 procent) worden vertrouwd.

Het vertrouwen in ngo's is mondiaal 59 procent, een procentje meer dan vorig jaar. Opvallend is de slechte score hier van Nederland met 49 procent eindigt het bij de laagste zes landen  

ngo's

Innovatie zorgt voor kloof

De Edelman Trust Barometer 2024 laat zien dat innovatie een nieuwe factor is geworden die verdere polarisatie in de samenleving veroorzaakt.  Vooral in westerse democratieën zorgt innovatie voor een politieke scheidslijn tussen rechts en links. De eerste groep is sceptischer en wijst innovatie vaker af dan de tweede.

Richard Edelman, ceo van Edelman. ’Ruim twee derde van de respondenten die zeggen dat innovatie slecht wordt gemanaged, vindt dat de samenleving te snel verandert en dat innovatie mensen zoals zij niet ten goede komt (69 procent).’

Volgens Het Trust-onderzoek is het bedrijfsleven in de beste positie om deze trend te keren, omdat het de meest vertrouwde instelling is, zowel in brede zin als specifiek bij innovaties in de samenleving. Het moet zich daarbij richten op de impact van de vernieuwing en de netto positieve gevolgen ervan voor de samenleving. 

De onderzoekers zien overigens dat het bedrijfsleven deze taak niet alleen op zijn schouders moet nemen. De afgelopen tien jaar heeft de Trust Barometer een stijging van 15 punten (45 tot 60 procent) gezien bij mensen die vooral vertrouwen stellen in publiek-private samenwerking bij technologische veranderingen. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie